Önüne arıza yapmış hangi elektrikli motoru koyarsanız koyun 5-10 dakika içinde sökümü yapar. Bu esnada sarım şemasını kafasında çizer. Hiç kalem-kâğıt kullanmaz.
Lise ve üniversitede motor sarımıyla ilgili dersler gördüm. 35-40 sene önce staj yaptığım iki fabrikada motor saran ustaları izledim. Bu konuda amatörce bir kitap da yazdım. Bu kadar deneyimden sonra bozulmuş bir motorun sarımını şemasını bulmadan ya da çizmeden sarım işini yapamam.
Sarım konusunda bir okulda eğitim almayan, 14 yaşında çırak olarak bu işe dahil olan kardeşimiz 31 yıldır başka hiçbir sektör ile ilgilenmemiştir.
Elektrikle ilgili motorları Alman, İngiliz, ABD, İsveç, Çin, Japonya gibi ülkelerin bilimcileri, mühendisleri icat etmişlerdir. Sadece ilkokul ve ortaokula gitme imkânı bulabilen ustamız bozulan her motoru onarabilir, yeniden sarabilir.
Topçu, popçu, manken, zirzop, kokuşmuş, medya maymunu tipleri herkes bilir, merak eder. Gerçek sanatkârlar ise bu ülkenin ayakta kalması için haftanın 7 günü, 10-15 saat küçük atölyelerinde ter döker.
Yılın sanatçısı, yılın zevzeği, yılın köpeği gibi seçimler yapılır ama pırlanta işler yapan teknik elemanlarımızı kimse hatırlamaz. Bu topraklar asırlardır böyle… Sonra da “Bu ülke neden kalkınamıyor” diye geyik yaparız.
Tanımanızı istediğim kişi elektrik motorlarının bobinajı (sarımı) üzerine çalışan Durmuş Aktaş Bey’dir.
Ali Özdemir
(Eğitimci/Yazar)