2023 yılı itibariyle borsada 495 şirketin pay senetleri alınıp satılıyor. Bu şirketlerin bazıları çok nitelikli…
- Kar eden
- Büyüyen
- Kurumsallaşmış
- Katma değeri yüksek ürünler ortaya çıkaran
- Personelinin hakkını tam veren
- Sendikalaşmaya karşı olmayan
- Liyakate göre görev dağılımı yapan
- CEO (uzman yönetici) tarafından idare edilen
- Sık sık bedelli sermaye artırımı yapmayan
- Her yıl düzenli olarak temettü ödeyen
- KAP’a (Kamuoyunu Aydınlatma Platformu) şirketle ilgili bilgileri vaktinde ileten şirket sayısı, kişisel tespitlerime göre yüzde 10’u geçmiyor.
Şirketler neden halka açılıyor?
1. Yeni yatırımlar yapmak, karından halka da pay vermek için
2. Şirketin borçlarını kapatmak, ultra lüks içinde yaşayacak servetlere kavuşmak için
1989 yılının Aralık ayında 17 TL’den EREĞLİ hissesi alarak bu piyasaya girdim. 90 yılında Körfez Savaşı çıktı. 91 yılında 17 TL’ye almış olduğum pay senetlerini 3.5 TL’den sattım. Onları hiç satmasaydım şu anda 15-20 milyon TL civarı bir para oluşacaktı. Cahillik ettim. Hala kendime kızarım.
1993 yılında 11 milyon TL ile yeniden hisse senedi aldım. 1 yılda bu para 189 milyon TL oldu. O zaman Manisa’da evler 70-80 milyon TL, otomobiller ise 30-40 milyon TL idi. Borsadaki para ile 2 daire, 1 araba alabiliyordum. Yani yaklaşık 4 milyon TL biriktirmiştim.
Tansu Çiller adlı çok bilgili(?) başbakanın yanlış ekonomi yönetimi sayesinde 1994 yılının Nisan ayında dolar kısa sürede 14000 TL’den 42000 TL’ye yükseldi. Borsa yüzde 70 aşağı indi. Benim 189 milyon TL kısa sürede 11 milyona düştü. Zira 20 gün kadar hiçbir senedi satamadım. Her gün taban olan fiyatlar söz konusu idi. 1 ayın sonunda senetleri sattım. Satmasaydım 1 yıl sonra param yine eski seviyesine gelecekti. Aptalca hareket ettim.
Aynı hatayı 2001 yılındaki krizde de yaptım. 2 TL’ye aldığım Doğan Holding 26 TL olmuştu. 7 TL’ye aldığım Ereğli 35 TL olmuştu. Kriz gelince hisseler yüzde 90’a varan oranda eridi.
2008’de ve 2013’te de akılsızca işlemler yaptım.
Borsanın nasıl işlediğini 2013 yılında tam olarak idrak ettim. Tüm hileleri, tuzakları, manipülasyonları anlamaya başladım. Hileli şirketlerden çıktım. Bu konuları diğer insanlar da duysun diye Yatırımcı Rehberi adlı kitabımı yayınladım. Bu eser için binlerce insandan teşekkür mesajları da aldım.
Ancak, bilginin değerinin olmadığı bu topraklarda borsa yatırımcılarının yüzde 90’ı çöp şirketlere hala para yatırmaya devam ediyor. Ciddi aracı kurumlar, makul ekonomi yazarları, objektif TV kanalları da maalesef çok az.
Hırsızlık düzeninin savunucuları halkın parasını kolayca çalmak için onları altına, dövize, betona, kriptoya itmeye de devam ediyor. Türk halkının tasarruflarının sadece yüzde 10’luk dilimi hisse senetlerine yönelmiş durumda.
Eğer altın ve döviz sevdasından vazgeçmiş olsak 10 yılda Almanya gibi olabiliriz.
Sonuç
Sağlam, marka değeri yüksek, kurumsallaşmış hisse senetleri size enflasyonun çok üzerinde kazanç sağlar. Borsayı kötüleyen çomarlardan uzak durun.
Ali Özdemir
(Eğitimci/Yazar)