İyi öğrenme ne zaman oluyor?
Dünya tarihinde en çok buluş, ürün geliştirme, yenilik kuzey yarım kürenin tam ortasından geçen hat üzerindeki toplumlarda görülmüş. Bu hat üzerindeki ülkeleri Çin, Türkiye, Almanya, Fransa, İran vb. şeklinde ifade edebiliriz.
Çok sıcak ya da çok soğuk iklimi olan topraklarda yaşayan insanların yenilik, buluş, icat, başarı noktasında yetkin olduğu söylenemiyor.
Ülkemizde okullar eylül ve haziran ayları arasında 10 ay boyunca açık tutuluyor. Bu periyotta öğrenmenin en iyi olduğu aylar ekim, kasım, aralık, mart, nisan, mayıs olarak ifade edilebilir. Eylül ayında tatil sendromu yaşanıyor. Haziran ayında ise bıkma, usanma, yorulma öne çıkıyor.
32 yıl öğretmenlik yapan biri olarak ifade edeyim: Öğrenciler en iyi mart, nisan ve mayıs aylarında öğreniyorlar. Öte yandan, baharın gelmesiyle okuldan kaçma, asılsız sağlık raporu alma gibi tutumlarda da patlama oluyor.
Bir sınıfta öğrencilerin yarısı olmadığı zaman öğretmen yeni konuya geçemiyor, geçmek istemiyor. Zira ertesi hafta gelen öğrenciler öğrenmede zorluk çıkarmaya başlıyorlar.
Bu kısa yazıda ailelere şunu iletmek istiyorum. Evladınızı mart, nisan ve mayıs aylarında mutlaka okula yollayın. Öğrenme seviyesi çok artacaktır.
Lehim…
Lehim teli kalay ve kurşun karışımından oluşuyor. Bu gereç elektronik devrelerin üretiminde yoğun olarak kullanılıyor. 1 yıl kadar önce kurşunun tonu 1900 dolar civarında idi. Şu anda 2260 dolar bedelle alınıp satılıyor. Kalayın fiyatı ise 25 bin dolardan 40 bin dolara geldi. Lakin, kalay ve kurşun karışımı olan 500 gramlık lehimin fiyatı 35 TL’den 350-450 TL’ye sıçradı. Bu akıl almaz duruma ses çıkaran kimse de yok.
Bir yılda fiyatın 1-3 kat artmasını anlıyorum ama 10-11 kat artış normal değil. Elektronik cihaz onarımcıları, üreticiler çok zor duruma düştü. Bu artışın arkasında sanırım daha çok Çin var. Bu dev ülke dünya emtia fiyatlarını istediği seviyeye yükseltip düşürebilir hale geldi. Dünya bakır cevherinin yüzde 70’den fazlasını Çin alıp ürüne dönüştürmekte.
Türkiye emtia fiyatlarının artışından çok fazla etkilenen bir ülke haline geldi. Yerli lehim teli üreticimiz de kalmadı. Piyasadaki 10 kadar uyduruk lehim markasının tümüne yakını Çin menşeili.
Bu gidişata bir çözüm bulmamız gerekiyor.
Ali Özdemir
(Eğitimci/Yazar)