Çok sataşan, horlayan, dışlayan, hakaret eden, saldıran cahil tayfa olacak ama yazayım. Bu yaşıma kadar hiç kurban kesmedim. Hayvanların da ruhu, duyguları, algıları, düşünceleri olduğu kanısındayım. 70’li yıllarda, çocukluğumda, köyde, Kurban Bayramlarında kesilen hayvanların çırpınışları, ağlamaları, bağrışmaları bilinç altımda derin izler bıraktı. O nedenle Kurban bayramlarında çoğunluğa uymadım. Kurbanlık için ayırdığım bütçeyi başarılı, azimli, yoksul teknik eğitim öğrencileri için harcadım.
İslam dininin Hanefi mezhebine mensubum. Bu inanca göre kurban kesmek vacip olarak ifade edilmektedir. Şafi mezhebine göre ise sünnet olduğu bildirilmektedir.
İslamiyet ile ilgili bilgiler veren onlarca uzmanın (Süleyman Ateş, Mehmet Okuyan, Ahmet Mahmut Ünlü, Abdülaziz Bayındır, Bayraktar Bayraklı, Esad Coşan, Said-i Nursi, Cemil Kılıç, Recep İhsan Eliaçık, Edip Yüksel, Yakup Deniz, Hayrettin Karaman, Mehmet Şevket Eygi, Yaşar Nuri Öztürk, İlhami Güler, Mustafa Öztürk, Nihat Hatipoğlu, Mustafa Karataş, Ahmed Hulusi, Celal Yıldırım, Suad Yıldırım vb.) kurban kesme ibadeti noktasındaki açıklamaları çok farklılıklar arz etmektedir…
İslam dininin kitabı Kur’an-ı Kerim’in açıklanması, izahatı, meali, tefsiri, yorumlanması noktasında da ağlatıcı düzeyde kargaşa vardır. Mealler adlı siteye girerseniz ayetlerin 40 farklı biçimde çevrildiğini görüp kahrolabilirsiniz.
1968 yılından 2010 yılına kadar cahilce, bilinçsizce beslendim. ABD icadı her türlü sahte gıdayı tükettim. 40 yaşıma gelince tansiyon, şeker, kolesterol, nabız, yağ değerlerim anormal seviyelerde idi. Prof. Dr. Canan Karatay’ın 3 eserini okuyunca paketli ürünleri terk ettim. 2020 yılında ise prostat bezinin aşırı büyümesi sorunu ile karşılaşınca yüzde 95 oranında vegan (bitkisel) beslenmeye döndüm. Şu anda hayvanlardan elde edilen ürünlerin hiçbirini, mecbur kalmadıkça yemiyorum. Prostat bezinin PSA değeri 6,93’lerden 3,90’lara düştü. Başka da hiçbir sağlık sorunum kalmadı.
Sonuç olarak et, süt, peynir, tereyağı, yoğurt, yumurta, bal yemeden de yaşanabileceğini deneyerek gördüm. Konu ile ilgili geniş bilgi edinmek isteyenler internet üzerinden Dr. Murat Kınıkoğlu adlı uzmanın içeriklerine ulaşabilirler.
Kurban kesmeden de dini vecibelerin (yardımlaşma) mümkün olabileceği kanısındayım. Bu kişisel görüşümdür. Kimseyi bağlamaz.
Ali Özdemir
(Eğitimci/Yazar)